Verslag Duurzaam Ontbijt

Donderdag 12 maart vond er in het Nutshuis weer een Duurzaam Ontbijt plaats. Deze Duurzame Ontbijten worden sinds 2013 vier keer per jaar georganiseerd en hebben als doel de Haagse wijken die met duurzaamheid bezig zijn met elkaar te verbinden, zodat zij hun ervaringen kunnen uitwisselen. Het eerste jaar zaten er nog maar een aantal voorlopers aan tafel (Vogelwijk, Archipel, Statenkwartier en Benoordenhout), inmiddels zijn ook wijken als Schilderswijk, Moerwijk en Laak aangeschoven en staat de teller bijna op 30 wijken.

Duurzaam Ontbijt

Op het laatste ontbijt kwamen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

 • Er komt een nieuwe subsidieronde aan van de gemeente, waarbij per wijk maximaal € 5.000 vergeven kan worden.
 • Het Haagse Milieucentrum is inmiddels samengegaan met Duurzaam Den Haag, nieuwe locatie is het Nutshuis
 • De beweging Lokaal Voedsel Den Haag organiseert iedere woensdag een versmarkt in de Zeeheldenbuurt, waar inmiddels zo’n 165 mensen per week hun groentepakketten komen afhalen.

 

Wat betreft de wijken:

 • In Duttendel richt zich met name op het gebied van Klein Zwitserland: de sportclubs (HCKZ, Leimonias en Max), de kwekerij, particulieren en twee bedrijfjes zijn met elkaar, met Staatsbosbeheer en met de werkgroep duurzaamheid bezig het gebiedje duurzamer te krijgen.
 • Het Regentessekwartier heeft het initiatief genomen om dit jaar een groot zonnepark te realiseren op het dak van de gemeentelijke sporthal aan de Gaslaan. Bewoners die op hun eigen dak geen panelen kunnen leggen kunnen op deze manier toch hun eigen energie opwekken.
 • Archipel/Willemspark bericht over de Zonnepanelenactie, waardoor nu al meer dan 110 extra panelen zijn geplaatst. Ook deze wijk heeft een dak van een sportclub, tennisclub De Bataaf, waar omwonenden binnenkort een paneel kunnen plaatsen.
 • Het Benoordenhout heeft geprobeerd met voetbalclub HVV een lage-temperatuur-verwarming onder een van de velden te leggen, maar HVV heeft hier uiteindelijk toch vanaf gezien. Op de LinkedIn-groep woedt een discussie over het energielabel. Ook wordt er nagedacht over het plaatsen van een elektrische deelauto.
 • Ook de Vogelwijk is al geruime tijd bezig met een elektrische deelauto, maar stuit steeds op het probleem dat particulieren op dit terrein niet de voordelen hebben die bedrijven wel hebben. Vogelwijk Energie(k) heeft een tijd geleden de Zonnevogel in het leven geroepen: een project voor gezamenlijke stroomopwekking in de Vogelwijk, met zonnepanelen op de Montessorischool aan de Laan van Poot en de Europese school bij de Houtrustbrug. De scholen zijn ook betrokken bij het project. Deelnemers zijn lid van ZonneVogel Coöperatie U.A. Ook kleine initiatiefjes worden omarmd, op dit moment wordt voorlichting gegeven over tochtstrips.
 • De Bras, een wijk in Ypenburg, heeft het beheer over een natuurgebied van de gemeente Den Haag overgenomen. Bedrijven en bewoners hebben samen de verantwoordelijkheid over onder meer een hertenkamp. Een schaapskudde zorgt voor gemaaid gras, en in samenwerking met Staatsbosbeheer en Ipse De Bruggen kunnen mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk.
 • In de tuinen van Mariahoeve is het eerste composteerproject geopend. In Mariahoeve wordt geen GFT meer opgehaald. De bewoners kunnen nu zelf hun GFT naar de wijktuin brengen, waar het op vakkundige manier tot compost wordt verwerkt.
 • De groep in Bouwlust, Grondige Vlinders, probeert zich op de ondernemers te richten. Het is lastig in deze wijk buurtbetrokkenheid te creëren, weinig mensen zijn te porren zich in te zetten. De buurttuin loopt wel goed, veel kinderen komen er graag. Staedion was aanvankelijk bereid mee te helpen, maar doet nu ook niets meer.
 • Quartier Laak heeft als ambitie Stadsdeel Laak laten uitgroeien tot het meest fraaie, duurzame en bruisende ‘Quartier Latin’ van Den Haag en zelfs van Nederland. Op Valentijdsdag werd in Laak de Lichtroute georganiseerd, die druk werden bezocht.
 • In de Ypenburgse wijk Bosweide liggen al veel zonnepanelen op de daken, de wijk is nu bezig met een actie over warmptepompen en betrekt de scholen bij duurzaamheid.
 • In de Vruchtenbuurt worden sinds een tijdje energieparty’s gegeven. Als blikvanger zijn zonnepanelen gelegd op daken van scholen en andere grote gebouwen.
 • Het Statenkwartier is in overleg met het Museon over zonnepanelen op het dak van het museum. Het Museon heeft zelf al 200 panelen gelegd voor het eigen energiegebruik, nog eens 200 zouden gelegd kunnen worden door een op te richten coöperatie van bewoners.